Bliv lokal foreningshjælper Og hjælp med at styrke foreningslivet i dit lokalområde

Har du viden og erfaringer, som kan hjælpe andre foreninger? Vil du klædes på til at kunne hjælpe foreninger i dit lokalområde? Så er foreningshjælperuddannelsen noget for dig.

Det lokale foreningsliv giver os mulighed for at mødes i små og store fællesskaber. Fællesskaber som er afgørende for et stærkt lokalsamfund, engagement og lysten til at bidrage. Men vi ved også, at det kan være hårdt at både drive og være en del af en forening. Mange foreninger oplever at sidde fast og kan have svært ved at finde ud af, hvad deres næste skridt skal være.

Derfor opretter vi nu Foreningshjælperuddannelsen, som forløber over to lørdage d. 14. sep. og 26. okt. 2024. Uddannelsen vil skabe et korps på 20 foreningshjælpere spredt over hele Danmark.

Foreningshjælper er bygget på grundtanken om, at foreninger hjælper foreninger bedst. Som foreningshjælper kan du bidrage på et nyt niveau til ForeningsDanmarks fremtid, fordi du ikke blot hjælper din egen forening, men tilbyder din viden og sparring til andre foreninger.  Uddannelsen er gratis, da den støttes af TrygFonden.

Hvad er en foreningshjælper?

En foreningshjælper er en person, som lokale foreninger kan ringe til, hvis de har brug for hjælp og sparring. En foreningshjælper ikke en konsulent, der kommer med en masse færdige løsninger og idéer. Det er ikke en foreningsekspert, der ved alt om alt foreningsarbejde, men en person der stiller de rigtige spørgsmål og gennem sparring, hjælper foreningen videre og i gang med de rette tiltag.

Hvem kan blive foreningshjælper?

Du skal som udgangspunkt være en del af et eksisterende PRAXIS-netværk, men der er også pladser til ikke-medlemmer.

Det vigtigste er, at du har lyst til at hjælpe andre i deres foreningsarbejde, og at du selv er engageret i en forening.

Hvad får du ud af uddannelsen?

Du får inspiration, værktøjer og handlerum. Du får mulighed for at bidrage til at styrke dit lokale foreningsliv og alt det gode arbejde, folk allerede gør derude. Samtidig bliver du undervist i en række værktøjer og temaer, som du også kan bruge hjemme i din egen forening.

Her bliver du klædt på gennem:

  • Hvilke udfordringer står lokale foreninger over for: Eksempler på foreningsudfordringer, som vi kender fra PRAXIS, og hvordan de kan gribes an.
  • Redskaber til stærk sparring:  Teori og øvelser på, hvordan man giver relevant og tilpasset sparring.

    Her lærer du bl.a.
    ... Hvordan du stiller de rigtige spørgsmål  
    ... At finde ind til kernen af udfordringen  
    ... At gøre folk i stand til at handle på deres udfordring
    ... At stille spørgsmål der både udfordrer og understøtter  
  • Nyeste perspektiver på og indsigter i foreningslivet i Danmark anno 2024: Hvad er udfordringerne på samfundsniveau, og hvad skal der til i lokalsamfundene for at styrke foreningslivet?  

Det praktiske

Det er gratis at deltage, og du skal afsætte to lørdage til uddannelsen:
Lørdag d. 14. september kl. 10.30-17.00
Lørdag d. 26. oktober kl. 10.30-17.00


Sted: Hornstrup Kursuscenter, Kirkebyvej 33, Hornstrup Kirkeby, 7100 Vejle

Deadline for tilmelding er mandag d. 24. juni 2024.
Tilmeldingen foregår via din PRAXIS netværksfacilitator, hvorefter du modtager en bekræftelsesmail fra uddannelsesansvarlig Maria Gudme - mg@demx.dk.

Hvad skal der ske, når du er færdiguddannet foreningshjælper?

Ved gennemførsel af kurset certificeres du foreningshjælper og optræder her på PRAXIS hjemmesiden, som hjælper for foreninger i din kommune. Her kan du kontaktes via mail. PRAXIS-netværket, som du er en del af, informeres også om din nye rolle, og man står således også til rådighed for at give sparring til sine netværksmedlemmer.

Samme information deles med lokale frivilligcentre og kommunens frivilligkonsulenter, der således også kan henvise foreninger til dig.

Tidsforbrug

At være foreningshjælper er frivilligt, og det er derfor ingen forventninger om, at man som foreningshjælper står rådighed 24 timer i døgnet eller besvarer mails inden for meget kort tid. Hvordan man sætter rammer og forventninger ved henvendelser fra foreninger, gennemgår vi sammen på uddannelsen. Det månedlige tidsforbrug afhænger af henvendelserne, men det er vores vurdering, at det vil være mellem 1-3 timer om måneden (nogle måneder mere, andre færre). Da der uddannes to fra hver kommune, deles opgaven også.


Uddannelsen gennemføres af erfarne konsulenter fra organisationen Democracy X, der står bag PRAXIS, og som har mange års erfaring med arbejde i civilsamfundet, organisering af lokale fællesskaber og coaching og sparring. Se mere på www.democracyx.dk