Materialer

Her kan du finde alt materiale relevant for PRAXIS. Du kan blandt andet læse undersøgelsen bag initiativet, samt hente forskellige materialer fra møder og arrangementer, herunder slides og optagelser. Vi opdaterer løbende med nyt indhold.

Filtrer og vælg nedenfor, hvilken type materiale du ønsker at downloade:

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Værktøjer, arbejdsark og rapporter

Handling – om at skabe forpligtelse og motiverende arbejdsopgaver

Handling starter med at nogen siger ja. Det starter med at nogen forpligter sig til at tage gøre noget. Som Marshall Ganz skriver: “Første gang en person siger, at de kommer, men ikke dukker op, forstår vi forskellen på intention og handling.” Og efter folk har sagt ja, skal vi gøre os umage med at give dem arbejdsopgaver, som er designet, så de både er meningsfulde og motiverende - det er det, vi kalder motiverende opgavedesign.

Værktøjer, arbejdsark og rapporter

Strategi – retning og fælles fodslag

Det er essentielt, at I har en fælles strategi for, hvordan I driver jeres forening. Strategien er jeres røde tråd, som hjælper jer til at prioritere og finde fælles fodslag. Det handler om at inddrage de vigtigste folk og i fællesskab sætte både ambitiøse og realistiske mål. På den måde kan en god strategi fungere som en forventningsafstemning, der kan gøre jeres mål tydelige for resten af foreningen.

Værktøjer, arbejdsark og rapporter

Historiefortælling - hvorfor er du her?

Historiefortælling er en af de stærkeste metoder til at kommunikere effektivt, både som leder og forening. Fortællinger vækker følelser, der er med til at muliggøre handling. Fortællinger hjælper os til at forstå og sætte ord på den dybere mening med foreningens formål. Det handler om at fortælle hvem I er, og hvad I ønsker at opnå gennem jeres forening.

Optagelser og slides fra inspirationsoplæg

Hvordan bruger vi sociale medier til nye organiseringsformer?​

Inspirationsoplæg ved Jane Ibsen Piper, Stifter af Danmarks største Facebook-fællesskab om minimalisme & Købestop

28. maj 2024

Se eller gense oplægget med Jane, der delte ud med sine erfaringer med at oprette og drive Danmarks største Facebook-fællesskab om minimalisme og købestob. Jane kom med sine bud på, hvordan et online fællesskab kan være et godt første møde med en (fysisk) forening. Undervejs opsummerede Jane det hele med tre konkrete råd til, hvordan man skaber et godt, trygt og meningsfuldt online fællesskab. Se optagelserne og download slides herunder.

OBS: Vi havde undervejs et lidt internetsvigt hos Jane, så du kan spole fra 7:25-13:50, hvor hun er tilbage igen.

Optagelser og slides fra inspirationsoplæg

Sådan kan du skabe mere liv og få flere med i fællesskabet i dit lokalsamfund

Inspirationsoplæg ved Tyge Mortensen

9. april 2024

Se eller gense oplægget v. Tyge Mortensen, facilitator i projektet “BULP”- Bæredygtig Lokal Udviklingsproces, der bl.a. delte ud af sine erfaringer med, hvordan man kan gøre op med “Tordenskjolds soldater”, der kan stå i vejen for de gode initiativer. Tyge delte også tre gode og inspirerende cases på typer af samarbejder, som han har lavet med lokalsamfund om mere liv og fællesskab.

Værktøjer, arbejdsark og rapporter

Samlet konference-kompendie

Her kan du hente kompendiet, der blev uddelt på konferencen d. 25. november 2023. Her kan du finde alle arbejdsark og øvelser fra workshopsene.

Værktøjer, arbejdsark og rapporter

Rekruttering af frivillige

At finde de rette personer til din forening er afgørende. Men hvad er de vigtigste faser og redskaber i rekrutteringsprocessen? I præsentationen får I tips til, hvordan I kan identificere potentielle frivillige, kontakte dem og fastholde deres engagement.

Værktøjer, arbejdsark og rapporter

Engagement af nye generationer frivillige

Mange foreninger står over for en fælles udfordring med at engagere nye generationer af frivillige. Fordi hvis der ikke laves et løbende generationsskifte, vil nogle foreninger lukke ned. Der er nogen, der skal overtage stafetten, men hvem og hvordan? Få tips og øvelser i præsentationen her.

Værktøjer, arbejdsark og rapporter

Fire faser til rekruttering og fastholdelse af frivillige

Hent arbejdsarket, hvor I igennem fire faser får kortlagt og kigget på jeres:

  1. Behov
  2. Rekruttering
  3. Modtagelse
  4. Fastholdelse

Arket kan bruges uanset jeres forenings størrelse eller interessefelt.

Optagelser og slides fra inspirationsoplæg

Sådan kan I som forening forbedre samarbejdet med kommunen

Inspirationsoplæg v. Helle Hygum

4. oktober 2023
Download slideshow og optagelse fra 4. inspirationsmøde, hvor ekspert i civilsamfund og frivillighed, chefanalytiker fra VIVE  Helle Hygum delte ud af sine indsigter og erfaringer med samarbejdet mellem kommune og foreninger.  I oplægget fortæller Helle om de modsætningsfulde motivationer, som kommunerne kan have, når de rækker ud til foreninger.

Optagelserne fra 2023 er desværre ikke længere tilgængelige.

Optagelser og slides fra inspirationsoplæg

Sådan bygger du stærke fællesskaber i din forening

Inspirationsoplæg v. Marina Janell

6. september 2023
Download slideshowet fra inspirationsmødet med Marina Janell, sekretariatsleder ved Grønne Nabofællesskaber og chefkonsulent i DeltagerDanmark. Er det ofte de samme Tordenskjoldssoldater, der ender med at løfte opgaverne i din forening ellerorganisation? Vil du vide, hvordan I kan få flere til at tage ansvar og løfte i flok? I oplægget fortæller Marina, hvordan man kan forme fællesskaber gennem opbygning af forpligtende relationer, uddelegering og rammer, der understøtter det frivillige arbejde.

Optagelserne fra 2023 er desværre ikke længere tilgængelige.

Værktøjer, arbejdsark og rapporter

Introduktion til organisering og lederskab

Mange af de værktøjer vi bruger i PRAXIS stammer fra tilgangen og metoden organizing. Organizing handler om stærkt lederskab, historiefortælling, relationsopbygning, struktur og kreativ strategi. Få introduktion til alle værktøjerne, og til hvordan I kan gå fra disorganisering til organisering.

Optagelser og slides fra inspirationsoplæg

Hvordan klarer vi os bedst igennem konflikter og uenigheder?

Inspirationsoplæg v. Stephen Holst

21. juni 2023
Download slideshow fra inspirationsmødet, hvor arbejdsmiljø- og ledelsesrådgiver Stephen Holst tog os gennem hvilke psykologiske reaktioner, der opstår under konflikter og uenigheder, men også hvordan du kan reparere relationerne og ikke mindst forebygge at konflikter opstår.

Optagelserne fra 2023 er desværre ikke længere tilgængelige.

Værktøjer, arbejdsark og rapporter

Struktur i jeres forening

Hvordan I er organiseret i jeres forening, har stor betydning for, hvordan I fordeler ansvar og opgaver. Download dokumentet her og få konkrete redskaber til at skabe en god struktur, og tips til hvordan I bygger stærke teams.

Optagelser og slides fra inspirationsoplæg

Frivillighed i forandring og seks typer frivilligt engagement

Inspirationsoplæg v. Lasse Petersen

17. maj 2023
Download slideshow fra inspirationsmødet, hvor Lasse Petersen fra Ingerfair fortalte om "Frivillighed i forandring", hvor han dykkede ned i markante tendenser i civilsamfundet, samt præsenterede 6 forskellige typer af frivillige.

Optagelserne fra 2023 er desværre ikke længere tilgængelige.

Værktøjer, arbejdsark og rapporter

Arbejdsark: Spørgsmål til dit arbejde

Hent arbejdsarket, som gennem syv spørgsmål hjælper dig i gang med at identificere udfordringer og forbedringspotentialer i din forening.

Værktøjer, arbejdsark og rapporter

Rapport 2022: Hvilke udfordringer står civilsamfundet overfor?

Læs rapporten, der ligger bag PRAXIS-initiativet. I rapporten kan du læse om de udfordringer for Foreningsdanmark står overfor.

Værktøjer, arbejdsark og rapporter

Byg stærke relationer

Hvorfor er det vigtigt at bygge gode relationer som en del af foreningsarbejdet? Stærke relationer er limen, der holder sammen på jeres forening. Forstå hvordan stærke relationer kan opbygges ud fra samtaler om interesser og ressourcer.

Værktøjer, arbejdsark og rapporter

Motiverende opgaver

En af de ting, I som forening kan skrue på, er de opgaver eller aktiviteter, som de frivillige involveres i – Er de motiverende at udføre og være en del af? Hent dokumentet og bliv klogere på hvordan opgaver kan skabe motivation og forpligtelse.

Der er i øjeblikket ingen materialer, der matcher det, du leder efter.